Blog

În formula actuală golem14.com se dorește a fi un atelier/laborator de încercat, verificat și expus gânduri – un blog personal despre știința pe care o practic și știință în general, despre literatura SF pe care o scriu și genul Science-Fiction în general, despre activități care mă reprezintă sau de care sunt interesat, despre gândurile pe care doresc să le împărtășesc cu alții etc.

La început Golem 14 a fost dnahunt.ro – un fel de newsportal cu știri din domeniul geneticii judiciare, apoi a fost ehstrafd.org – un proiect ambițios realizat în Coldfusion numit Earth Human STR Allele Frequency Database, de care sunt mândru chiar dacă a trebuit să renunț de curând la el din motive ce le voi explica în altă parte. În paralel cu EHSTRAFD au existat mai multe tentative de blogging pe platforme precum Blogger sau WordPress. Dintre acestea mai importante au fost: adam.genes.ro și golem14.com.

adam.genes.ro a fost o extensie a domeniului genes.ro care a existat mai întâi cu numele blog.genes.ro. Domeniul genes.ro era echivalentul românesc al lui ehstrafd.org, multă vreme funcționând în paralel. Acest blog-extensie a fost la început un amestec de valențe personale (profesionale și literare) apoi, adam.genes.ro a devenit exclusiv profesional odată cu apariția lui golem14.com pe platforma Blogger.

Website-ul de față a luat naștere din unirea lui adam.genes.ro și golem14.com (golem-14.blogspot.ro) sub domeniul actual golem14.com. După cum se poate observa lucrurile tind să se fragmenteze ca mai apoi să se reunească… tot în mine…

De ce acest format?…

Blogger-ul este o platformă minunată pe care o recomand tuturor. Este simplu de folosit, vine la pachet cu puterea Google (orice postare îți apare instantaneu în motorul Google + multe alte avantaje), însă, are și unele limitări în ceea ce privește formatul sau aplicația de pe mobil. Pe de altă parte WordPress-ul îți oferă o mulțime de plugin-uri cu care poți să faci aproape orice, dar după o vreme toate acestea tind să-ți îngreuneze website-ul. Pentru o vreme existam pe ambele și… ca în orice soluție fragmentată (n bloguri/website-uri, fiecare cu specificul lui), fără un ajutor, lucrurile tind să fie greu de întreținut, iar timpul meu e prețios… Apoi mai sunt și niște costuri la mijloc. Când pui în balanță costurile vs beneficii vs timp și rămâi doar cu costurile, începi la un moment dat să te reorientezi către altceva… Ce vedeți aici este compromisul pe care l-am făcut cu mine însumi: costuri minime, simplitate, eficiență, accent pe conținutul postărilor, etc…

De ce Golem 14?

Golem 14 scris “GOLEM XIV” este o povestire SF și totodată un eseu filozofic scris de Stanisław Lem, care a avut un impact deosebit asupra mea și care m-a luminat cu privire la faptul că în SF, la fel ca și în știința actuală, predomină literatura anglo-saxonă în defavoarea SF-ului și al literaturii de specialitate create de alte culturi. Acest lucru este oarecum limitativ întrucât reflectă doar un singur tipar de gândire… Câte minți luminate precum cea a lui Lem au existat sau există pe Pământul ăsta, fără să știe nimeni de ele și asta doar din lipsa unei traduceri și/sau promovări în limba engleză?… Cu astfel de gânduri în minte m-am apucat de acest blog și am hotărât să-l dedic personajului enigmatic AI din povestea scriitorului polonez. Pe lângă motivația mai sus amintită, Lem m-a atras în mod deosebit întrucât acesta deși avea la îndemână o mulțime de alte mijloace de exprimare, el a ales literatura Science-Fiction rupând astfel canoanele filozofilor cu care a fost contemporan. Din acest motiv el este cunoscut mai degrabă ca scriitor decât ca filozof și cred ca a câștigat prin asta un public mai larg decât dacă ar fi fost invers. Descoperiți mai multe despre GOLEM XIV în recenzia speecial dedicată

Despre postări

Postez când am timp şi când sunt inspirat. Fac asta în două mari sub-categorii Știință și Science-Fiction. Există și postări care nu se încadrează în cele două. Ele se regăsesc totuși în fluxul principal al blogului care cuprinde cele două categorii la un loc cât și orice alte postări golem14.com.

Sunt deschis oricăror sugestii constructive privind conținutul acestui blog. Tot ce postez este supus transformării. Îmi place să-mi corectez și să răscorectez textele ori de câte ori am ocazia, chiar și după ce ele au fost postate pe blog sau publicate în diverse reviste. Astfel, cine intră pe blog va avea întotdeauna acces la ultima versiune corectată, îmbunătățită sau optimizată, din ceea ce scriu și vreau să împărtășesc aici.